19.05.2024
Новини

В БНТЦ ще се проведе курс за квалификация на треньори, организиран от БФТ

В събота (4 ноември) в Българския национален тенис център (БНТЦ) ще започне курс за квалификация на треньорски кадри по тенис, организиран от БФТ. Според новите изисквания на министерството на младежта и спорта (ММС), това е минимално необходимото обучение, за да се добие право на треньорска дейност.

„Задължително е за тези, които все още нямат лиценз. Който не се е дипломирал в НСА с треньорски профил или не е завършил курс, одобрен от ММС, задължително трябва да изкара този на БФТ. Другият вариант е евентуално следдипломна квалификация в НСА, която е с хорариум 360 часа – пояснява доц. Цветанка Захариева, завеждащ сектор „Тенис“ в НСА. – Курсът ще бъде присъствен и ще продължи общо 200 учебни часа (в рамките на два месеца), каквото е изискването на министерството. Идеята е 120-130 часа да бъдат присъствени, 20 часа да са практически занимания, т.нар. учебно-методична практика. Останалото ще бъде изучаване на теория онлайн, като участниците в курса ще получават материали и ще връщат обратно отговори в определени формати.“

Доц. Захариева добави, че присъствените и практическите занимания ще бъдат в БНТЦ, където е обособен център за професионална квалификация. 

„Големият плюс на БФТ е, че има този лицензиран център за професионална квалификация. Не всички спортни федерации у нас имат подобни структури и техните кадри трябва да търсят къде да организират такива семинари – казва тя. – Курсът е изключително заимстван от методиката на международната федерация по тенис (ITF), но е доразвит от нас. Ще го водя заедно с по-млади колеги, защото трябва да има приемственост. Едната колежка е Лили Жекова, другата е Весела Кушева – казва доц. Захариева. – С Жекова работим заедно на курсовете по квалификация в НСА и тя вече след четири такива курса знае каква е схемата за водене.“

От БФТ поясниха, че съставът от 15 човека за първия курс е вече определен, тъй като записванията за него са започнали още през май, но заради пандемичната обстановка началото е било отложено. Записванията за следващите курсове продължават. Желаещите трябва да се обадят в БФТ или да отидат до офиса на федерацията, за да попълнят необходимите формуляри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *