18.06.2024
Новини

Федерацията финансира българските тенисисти с над 500 000 лв. през 2021 г.

Отделно БНТЦ се предоставя безвъзмездно за подготовка на националните състезатели

Субсидии на обща стойност над половин милион лева осигурява Българската федерация по тенис (БФТ) на националните състезатели и младите таланти през 2021 г. Сумата включва както месечни средства за подготовка и възстановяване на водещи български тенисисти в различните възрастови групи, така и подпомагане на участията на наши таланти в международния календар.

Отделно БФТ предоставя безвъзмездно комплекса на Българския национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина в София за целогодишна подготовка на националните състезатели. През летния сезон на разположение са клей кортовете на открито, а през зимата – този на твърда настилка в зала „София“, за която федерацията плаща ежегодно по 70 000 лв. наем.

Също така за подготовката на националните състезатели БФТ осигурява квалифицирани специалисти – сред тях са капитанът на отбора за Купа „Дейвис“ Теодор Бачев, австралийската легенда Пол Макнами и националният треньор Даниел Ангелов. Те са на разположение както по време на лагери, така и за индивидуална работа, която се обезпечава под различна форма също от федерацията.

За 2021 г. ръководството на БФТ е осигурило месечно финансиране за подготовка и възстановяване в размер на 248 500 лв. за общо 29 национални състезатели. Максималната сума от по 1000 лв. на месец, или общо 12 000 лв. за годината, получават десетима от топтенисистите на България в различните възрасти:

Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Адриан Андреев, Виктория Томова, Изабелла Шиникова, Пьотр Нестеров, Денислава Глушкова, Йоана Константинова, Росица Денчева и Илиян Радулов.

По 10 000 лв. са осигурени за трима от най-изявените юноши: Адрияно Дженев, Виктор Марков и Динко Динев.

Годишна субсидия в размер на 8000 лв. се отпуска на Катерина Димитрова, а с по 7500 лв. се подпомагат Гергана Топалова, Джулия Терзийска, Петя Аршинкова, Михаела Цонева и Лия Каратанчева.

Останалите десет тенисисти, които получават месечно финансиране от БФТ, са Габриел Донев (6500 лв.), Александър Донски, Антъни Генов, Симеон Терзиев (по 6000 лв.), Васко Младенов, Иван Пенев, Янаки Милев, Елена Тренчева, Даря Шаламанова (по 5000 лв.) и Ангела Ганева (3500 лв.).

За участия на турнири в чужбина през 2021 г. БФТ е осигурила 127 350 лв. на общо 17 млади тенисисти: по 10 600 лв. за Пьотр Нестеров, Динко Динев и Денислава Глушкова; по 7950 лв. за Илиян Радулов, Адриано Дженев, Виктор Марков, Йоана Константинова, Росица Денчева, Янаки Милев и Елизара Янева; по 6500 лв. за Георги Георгиев и Александра Габровска; 6000 лв. за Александър Василев; по 5300 лв. за Ники Неделчев, Катерина Димитрова и Мария Рогачева; и 5000 лв. за Павел Маринов.

Отделно от тези суми за подрастващите са осигурени още 133 000 лв. за подготовката и участието им в европейски и световни първенства в различните възрастови групи. От тях 58 000 лв. са за провеждане на тренировъчни лагери, а 75 000 лв. са за самите участия на шампионатите при 12-, 14-, 16- и 18-годишните.

Преди всяко европейско или световно първенство в БНТЦ се провежда подготвителен лагер, на който се обезпечава всичко за състезателите – кортове, топки, настаняване, изхранване, треньори. Всяко участие на националните отбори на европейски и световни първенства през 2021 г. също е напълно обезпечено от БФТ – самолетни билети, ковид тестове, екипировка.

През настоящия сезон Българската федерация по тенис предоставя възможност и за сериозно международно участие за българските състезатели на домашна сцена. През 2021 г. у нас ще се проведат общо 12 турнира за деца и юноши от календара на Тенис Европа, както и 7 турнира от календара на ITF Juniors.

При мъжете и жените ще се проведат общо 9 турнира от новата верига UTR (в партньорство с американската организация Universal Tennis, инвестираща $40 млн. в независима световна верига за трупане на игрова практика при висок награден фонд), както и 8 турнира с награден фонд $15 000 от календара на ITF (даващ възможност за трупане на точки за ранглистата на международната федерация).

Продължава и активното реализиране на съвместната програма „Тенисът – спорт за всички“ с министерството на младежта и спорта (ММС). През 2021 г. тя обхваща 36 клуба от цялата страна, осигурили 108 обучителни групи с 52-ма треньори за 918 деца. По програмата се организират 8 лагера с участието на 160 деца и 12 регионални първенства за 8-, 10- и 12-годишни тенисисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *