17.04.2024
Новини

БФТ осигури още турнири от UTR Pro Tennis Tour, те ще са на кортовете на БНТЦ

Българската федерация по тенис подписа споразумения за организиране на нови два турнира от веригата UTR Pro Tennis, които ще се проведат на кортовете на Националния тенис център (БНТЦ) в София, и е на финалната права за осигуряването на още два. Освен това федерацията гарантира домакинство и за общо 8 ITF турнира с награден фонд от по $15 000.

Тази богата програма означава, че България тази година провежда общо 9 кръга от веригата UTR Pro Tennis, което дава отлична възможност за изява и трупане на състезателен опит на родните тенисисти. Досега се проведоха вече четири UTR турнира в Пазарджик – през март, април и май, а в момента, отново там, са мачовете от петия, който е за мъже със схема от 20 участници и награден фонд $20 000.

Като част от огромните усилия, които БФТ полага за осигуряване на пълноценен международен спортен календар на нашите тенисисти, през 2020 г. бе подписан договор с американската организация Universal Tennis. Тя инвестира $40 млн. в провеждането на независима верига от професионални турнири със собствена рейтингова система, която оценява не само победите и загубите, но и спечелените и загубени сетове и геймове в мачовете. При това рейтингът на играчите се променя ежедневно, а не веднъж седмично и отразява по-точно моментната форма на професионалните играчи. Същевременно тази класация по никакъв начин не влияе на класирането на тенисистите в ранглистата на ITF.

UTR определя въз основа на какъв минимален рейтинг може да участва даден тенисист в определен турнир и разпределя участниците, които не играят на пряка елиминация, а са разпределени в групи. Домакините имат право на три „уайлд кард“, т.е. български тенисисти могат да се възползват и да участват на турнирите в нашата страна, дори и да им липсват малко точки за необходимия рейтинг.

При това нашите състезатели имат само ползи от едно такова участие. Първо – запълват с мачове срещу чуждестранни противници паузите, в които не са на ITF турнири, без да им се налага да преминават през пандемичните процедури и карантиниране по границите. Второ – двубоите са все срещу равностойни противници, защото UTR системата разпределя състезателите по близък ранкинг. Трето – всеки тенисист има гарантирани пари от наградния фонд (по около $500), които нарастват с всяка победа. И накрая – на всеки участник са гарантирани по минимум 4 мача в групата и той може само да увеличи премията си, дори и след загуба на старта.

Досега доста от нашите национали в различни възрасти се възползваха от чудесната възможност. Елица Костова дори спечели един от турнирите в Пазарджик, а при жените участваха още Джулия Терзийска, Ани Вангелова, Даря Шаламанова, Габриела Михайлова и др. При мъжете пък участия записаха Габриел Донев, Пьотр Нестеров, Динко Динев, Симон-Антъни Иванов, Мартин Димитров…

Двата турнира, които ще се проведат в БНТЦ, ще бъдат много силни и с пълна схема от 36 участници. Те ще са паралелно за мъже и за жени – от 29 август до 5 септември, на кортовете в Борисовата градина. По рейтинг в схемата ще попаднат 32-ма тенисисти, а за другите 4 места в групите ще има еднодневна квалификация между 8 играчи на пряко отстраняване. Очаква се повечето от известните български тенисисти да се включат.

Те ще имат и допълнителна възможност, защото БФТ е на финалната права в преговорите за получаване на домакинства на още два UTR турнира, които отново ще се проведат в София.

Освен това българските тенисисти ще имат отлична възможност и за участия в турнири под егидата на ITF. БФТ получи домакинството на осем такива състезания с награден фонд от по $15 000. Първият турнир бе за мъже и вече се проведе в София, на кортовете на ТК „Диана“, а Габриел Донев достигна до 1/4-финалите.

Следващите 7 турнира запълват почти целия календар през есента. Първо Варна ще приеме надпревара при жените (6-12 септември), а след това в тенис център „Санта Марина“ край Созопол ще има три паралелни турнира – за мъже и жени (13-19 септември, 4-10 октомври и 11-17 октомври).

За юношите също предстои още един ITF турнир в България – от 9 до 14 август в столицата, като преди това в страната се проведоха още четири такива – в Пловдив, Хасково, Стара Загора и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *