18.06.2024
Новини

Национали тренират на кортовете на БНТЦ, започват и лагерите на юношеските отбори

Тенисистите от националните ни отбори вече започнаха да се възползват от уникалната възможност да тренират и да се усъвършенстват на кортовете на Българския национален тенис център (БНТЦ) под ръководството на капитана на отбора ни за купа „Дейвис“ Теодор Бачев. Инициативата на българската федерация стартира наскоро, като Бачев е на разположение на всички тенисисти, които искат да коригират или да доизпипат някои елементи в играта си, или просто да получат професионална консултация или съвет.

„Считам, че това е много полезна инициатива и затова се включих в нея. Състезателите, разбира се, си тренират в клубовете с техните треньори, а когато решат, че искат да чуят още едно мнение на специалист, може просто да се обади в БНТЦ или във федерацията, да поискат тренировка, консултация, спаринги с други тенисисти и ние ги организираме. Смятам, че аз, като човек, който е вече много години в тази сфера, а също и колегата национален треньор Даниел Ангелов, можем да бъдем и сме от полза, за да добавим още стойност към играта на нашите момчета и момичета“, разказва Бачев.

В момента на кортовете на БНТЦ при него се подготвят две от големите надежди на българския тенис – националите Александър Василев (14 г.) и Динко Динев (17 г.). Миналата седмица пък, след участието си на „Уимбълдън“ там тренира и Изабелла Шиникова, а другата седмица ще се включи и друга от изгряващите звезди – Пьотр Нестеров, който участва на юношеския „Уимбълдън“. Нестеров тренира в БНТЦ и преди участието си в юношеския „Ролан Гарос“, където достигна до 1/2-финал на двойки.

Теодор Бачев разказа, че работата с най-добрите ни тенисисти от всички възрасти не се заключава само с индвидуалните занимания.

„Правим лагери за националите от всички възрасти. През юни направихме такива за 8-, 9-, 10- и 11-годишните деца. Другата седмица в БНТЦ ще се съберат на лагер тенистите, които ще участвата на европейското лично първенство до 14, 16 и 18 г. По-нататък ще организираме в Центъра и лагери на мъжкия и женския национални отбори, просто в момента е най-активният сезон и всички са непрекъснато по турнири“, обясни Бачев.

Като човек, който повече от десетилетие е работил в Германия, той има поглед и върху системата в тази страна и разказва, че подобни лагери се правят и там на регионално ниво, но заниманията са само два пъти седмично. А обикновено високо квалифицираните треньори просто си правят своя школа и срещу такса предават знания на желаещите.

Същевременно инициативата на федерацията и тенис центъра е напълно безплатна за нашите национални състезатели. Особено полезна е тя за тези, на които в момента им предстои преминаването от юношеския към професионалния тенис – 18-20-годишните. Тази крачка по принцип е трудна и се надявам да успеем да им помогнем с първите стъпки на най-високото ниво“, завършва Бачев.

One thought on “Национали тренират на кортовете на БНТЦ, започват и лагерите на юношеските отбори

  • Светлин Спасов

    Здравейте,
    Бих искал да попитам защо при участие на 7 български състезателки на w15 в Сърбия през изминалата седмица не беше изпратен поне един треньор от Родната ни федерация да ги придружи ?

    Благодаря!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *